מוקד עירוני
יד לבנים

ראש עיריית עכו וראש מועצת ירוחם עתרו לבג"ץ בדרישה לבטל אפלייה של תושבי הפריפריה בתקציבי רווחה

26/01/2017

ראש המועצה המקומית ירוחם, מיכאל ביטון, וראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, הגישו בימים האחרונים  (18.1.17), באמצעות עורכי הדין חגי קלעי ואוהד רוזן, עתירה לבית המשפט העליון (תיק מס' 614/17) בדרישה לבטל את האפליה של המדינה ומשרד הרווחה בתקצוב תושבי הפריפריה.
העתירה היא צעד נוסף במאבק המובל על ידי רשויות מקומיות מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית, המוחות על האפליה בתקציבי המדינה הרווחה והחינוך. כפי שמציגה העתירה, המבוססת על נתוני משרד הרווחה עצמו, אזרח מטופל ברהט ייהנה משירותי רווחה בעלות של 1,450 ₪ בלבד בעוד מטופל בשירותי הרווחה ברעננה, יתוקצב בכ-6,300 ₪ - פער של פי 4.5 בתקציב הרווחה בין הרשויות.
במסגרת העתירה, מונים ראשי הרשויות ביטון ולנקרי כי שלושה מנגנונים מרכזיים באופן תקצוב משרד הרווחה המנציחים את האפליה של תושבי הפריפריה בקבלת השירותים: 1) הדרישה שהרשות המקומית תישא ב-25% מעלות השירותים, ללא תלות ביכולתה הכלכלית של הרשות המקומית. 2) חישוב התמיכה על פי מספר התושבים ברשות ולא על פי מספר המטופלים על ידי שירותי הרווחה. 3) היעדר דיפרנציאליות בחלוקת תקציב הרווחה.
בהתאם לשיטת ה"מאצ'ינג", רשות שלא יכולה להעמיד 25% מהתקציב, לא תקבל גם לא תקצוב חלקי מהמדינה והכספים העודפים (אותן הרשויות החלשות לא יקבלו) מוצעים במכרז לרשויות שיש ביכולתן לממן זאת ובכך מעמיקה האפליה ואי השוויון בתקצוב. עוד טוענים העותרים כי שיטת התקצוב הנוכחית, לא בלבד שפוגעת בפריפריה, אלא שהיא גם מנציחה את האפליה החמורה ממילא של ערבים ומזרחים בתקציבי המדינה.
שמעון לנקרי, ראש עיריית עכו: "הרשויות המקומית בפריפריה סובלות מתת-תקצוב ארוך  שנים ושיטתי בכל תחומי החיים. המשמעות הישירה והברורה של מתן תקציבים נמוכים יותר לתושבי הרשויות המקומיות החלשות הוא הנצחת פערים חברתיים והחרפת אי השוויון בישראל. אנחנו מקווים ומאמינים שבית המשפט העליון יבטיח שלכל ילד וילדה במדינת ישראל סיכויים שווים, וכי השירותים החברתיים הניתנים לכל אדם במדינה יהיו באיכות זהה ללא תלות במקום מגוריו".
מיכאל ביטון, ראש המועצה המקומית ירוחם: "יותר מדי שנים מדברים על התקצוב הדיפרנציאלי, ובקיץ האחרון יצאנו ראשי ערים, מנהיגים חברתיים ואזרחים מודאגים בצעדה ארוכה למשרדי הממשלה בירושלים כי כבר הגיע הזמן שלכל אדם בישראל יינתנו שירותים שוויוניים. למרבה הצער, ההבטחות הרבות שניתנו בעבר, לפיהן יעוגנו עקרונות של תקצוב דיפרנציאלי בחוק התקציב לשנת 2017, נותרו באוויר, ובשטח דבר לא השתנה. פנינו לבג"צ כי תקציב ממשלתי שיוצר אי שוויון מובנה ומנציח פערים חברתיים, זה דבר שאינו ראוי שיתקיים במדינת ישראל בשנת 2107, זו אפליה שאינה חוקית ואינה מוסרית".
באי כוח העותרים, עו"ד חגי קלעי ואוהד רוזן, מסרו: "מי שרוצה לראות כיצד מונצחת אפליה והסללה חברתית בישראל צריך רק להסתכל בתקציבי הרשות המקומיות. בצד ההכנסה, נהנות הרשויות העשירות מתקציבי עתק שמקורם בארנונה על משאבי טבע, בסיסי צה"ל, משרדי ממשלה ומסחר. זאת למול הרשויות העניות הנדרשות להתקיים מארנונה למגורים, שהיא הפסדית מטבעה. בצד ההוצאה, המדינה מחלקת את תקציבי הרווחה שלה כך שככל שאדם עשיר יותר הוא מקבל יותר. זוהי אפליה זועקת, והיא חמורה במיוחד משמדובר בתקציבי הרווחה, המיועדים לשירותים הבסיסיים ביותר".
העתירה היא המשכה של "צעדת השוויון" שיצאה בקיץ האחרון מירוחם לירושלים, בדרישה לחלוקה תקציבית דיפרנציאלית, לה הצטרפו חברי כנסת וראשי ערים מכל קצוות הקשת הפוליטית. הצועדים קראו לממשלה להנהיג תקציב דיפרנציאלי בחינוך וברווחה ולתקן את הפער התקציבי למען שוויון הזדמנויות בחברה הישראלית. בתום הצעדה התקיים דיון מיוחד בכנסת בהובלת חברי כנסת מהשדולה לצדק חלוקתי והשדולה לחיזוק הפריפריה ובשיתוף עמותות, ארגונים חברתיים וראשי הערים.
עתליה רגב, סטודנטית בקליניקה לשינוי מדיניות באונ' ת"א ולשעבר יו"ר עמותת 'עו"סים שינוי' שהצטרפה למאבק, מציינת כי: "שירותי הרווחה הם גלגל ההצלה האחרון עבור אוכלוסיות מוחלשות רבות בחברה, כמו ילדים עם צרכים מיוחדים, נערים ונערות בסיכון, קשישים בגפם, נכים ועוד. השירותים האלו הם כיפת הברזל החברתית של המדינה שלנו ודווקא הם תלויים ביכולת הכלכלית של הרשות. דמיינו מצב שבו היו מציבים כיפת ברזל רק ביישובים שיכולים לעמוד במימון 25% מעלות הכיפה? לא יעלה על הדעת, נכון? אבל זה בדיוק מה שקורה מדי יום בשירותי רווחה!
רגב הוסיפה כי "אנחנו לא המצאנו את הבעיה- דוח מבקר המדינה ביקר את השיטה במפורש לפני שנים ושרי רווחה רבים הודו כי שיטת המצ׳ינג פוגענית ופסולה. אפילו השר משה כחלון, בכהונתו כשר רווחה, אמר כי השיטה מעוותת ופוגעת דווקא בחלשים. אך באותו משפט טען שהשיטה לא משתנה בגלל המדיניות של משרד האוצר. והנה, כבר למעלה משנה יש לו הזדמנות פז לתקן את העוול שהוא עצמו דיבר עליו, וכלום. בזמן שהאוכלוסיות המוחלשות ממשיכות לסבול, הפוליטיקאים משחקים כיסאות מוסיקליים".

פרס החינוך הארצי לשנת תשע"ו יוענק לעיר עכו
עצרת זיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה תיערך בעכו
ביום ראשון, ד' באייר תשע"ז, 30.4.17 בשעה 19:30 באנדרטה לזכר בני עכו שברחבת העירייה. מסע הזרים יחל בשעה 19:15 מהאנדרטה לזכר פורצי עכו ברח' בן עמי לכיוון רחבת העירייה.
ערב שירי לוחמים
ייערך ביום ראשון, 30.4 בתום העצרת המרכזית, בשעה 21:15 בקונסרבטוריון העירוני ע"ש שטראוס עם דוד ד'אור.
אזכרה ללוחמי המתרות ועולי הגרדום
ייערך ביום א, 30.4 בשעה 16:00 בחדר הגרדום בכלא עכו בהשתתפות חברי כנסת, רב העיר הרב יוסף ישר, ראש העיר שמעון לנקרי ולוחמי המחתרות ומשפחותיהם.
עכו חוגגת 69 לעצמאות ישראל
יום ב', 1.5 החל מהשעה 20:00 ברחבת העירייה: משה פרץ, דודו אהרון ודניאל לוי