עיריית עכו בראש מדד השקיפות באתרי הרשויות המקומיות לשנת 2021

16/02/2022
עיריית עכו בראש מדד השקיפות באתרי הרשויות המקומיות לשנת 2021 (הגדל)
עיריית עכו דורגה, זו הפעם השנייה ברציפות בראש מדד השקיפות. עכו  היא אחת מ 12 הערים שקיבלו את הציון 100.

עמותת שקיפות בינלאומית ישראל - שבי"ל מקיימת מזה 13 שנה את מדד השקיפות באתרי הרשויות המקומיות. ניתוח הממצאים במדד וכתיבת הדו"ח השנתי נעשים על ידי ד"ר גלית אבידר.
מדד 2021 בוחן את שקיפות המידע המתפרסם באתרים הדיגיטליים של 76 ערים בישראל. המדד כולל 109 קריטריונים במסגרתם נבחנת שקיפות המידע לציבור, בין היתר, בתחומים של תכנון ובנייה, רישוי עסקים, מכרזים, תקציב, רכש, סביבה וחירום. כמו כן, נדרשת שקיפות המידע בפרוטוקולים של ישיבות המועצה, בפרוטוקולים של ועדות תכנון ובנייה ומידע בתחומי פעילותן של חברות ועמותות עירוניות.
זו הפעם השנייה ברציפות כאמור שעכו בראש המדד. גם במדד 2019 קיבלה העירייה את הציון 100, בעוד שבמדד 2017 את הציון 95 עבור השקיפות באתר האינטרנט העירוני.
 בשנת 2020 לא נערך המדד.
ראש העיר עכו, שמעון לנקרי אמר, כי הוא מברך על תוצאות המדד, וכי הרשות המקומית תמשיך לקדם ולהוביל צעדים בהנגשה ובשקיפות של פעולות העירייה. ״בימים אלו אנו פועלים לשדרוג אתר העירייה המשמש פלטפורמה להעברת המידע לציבור הרחב בשגרה ובחירום וזאת לצד הפעילות שלנו ברשת החברתית״, הוסיף לנקרי.
השופטת  (בדימוס) נילי ארד, יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל – שבי"ל:
"דרישות המדד נועדו להגביר את מוּדָעות הרשות המקומית לחשיבות שיתוף המידע הנוגע למכלול תחומי התנהלותם של נבחריה והבאים בשמה ומטעמה, מתוקף היותם משרתי הציבור הפועלים בשמו ולמענו. שיתוף המידע, מאפשר קשר ישיר ועניני בין תושבי ותושבות המקום לבין הרשות המקומית. בה במידה, מידע שקוף, ענייני ומשתף תורם להגברת אמון הציבור ברשות ולהשתתפותו הפעילה בקידום האינטרס הציבורי."

12 הערים שהגיעו למקום הראשון במדד 2021 וקיבלו ציון 100 הן:*אור יהודה, אשדוד, הרצליה, חולון, כפר סבא, מגדל העמק, עכו, עפולה, קריית ביאליק, ראשון לציון, רעננה, מודיעין. במקום השני עם ציון 99% נמצאות תל אביב והוד השרון. תוצאות המדד מעידות על כך שמשנה לשנה, חל שינוי במודעות לשקיפות המידע באתרי האינטרנט שמפרסמות הערים בדרישה להגברת שקיפות המידע לציבור כאמצעי לשיתופו בפעילות העיר והתנהלותה. מסקנה זו מתקבלת בבירור מהשוואת נתוני המדד בשנת 2021, לנתוני מדד השקיפות באתרי הערים בשנת 2017 ובשנת 2019, למרות הרחבת הקריטריונים מדי שנה בשנה.
ממצאי המדד נקבעים באופן אובייקטיבי על בסיס המידע שכל אחת מן הערים מציגה באתר האינטרנט המתפרסם לרשות הציבור. בין היתר כלולים במדד קריטריונים אלה : תקציב, חוזים, מכרזי תשתיות ורכש, מכרזי כוח אדם, מידע הנוגע לחברות עירוניות, סביבה, חירום וכיוצ"ב. ביסוד הקריטריונים הוראות הדין המחייבות פרסום לציבור ואף למעלה מהן.
איסוף הנתונים במדד 2021 והצפייה באתרי האינטרנט של הערים התבצע על ידי צוות עמותת שבי"ל בניהול המנכ"ל עו"ד מיכאל יוחאי ומנהלת הפרויקטים עו"ד טל שולזינגר בק, בסיוע סטודנטים וסטודנטיות מאוניברסיטת תל אביב.

עמותת שבי"ל פועלת בביצוע המדד בשותפות מבורכת עם העומדים והעומדות בראש הרשויות המקומיות ומטעמן. זאת, לאור השלכותיו המעשיות של המדד ומתוך שיחדיו נוכחנו לדעת את חשיבותה של השקיפות באתר הרשות ותרומתה להגברת אמון הציבור ברשות המקומית. חשיבות השקיפות בפעילותן של הרשויות ובשיתוף הציבור במהלכים שהן נוקטות, הוכיחה עצמה במיוחד בתקופות הקשות של התפרצות מגיפת הקורונה, במהלכה גברה וגוברת כל העת דרישת הציבור מן הרשויות המוסמכות לשקיפות המידע ולשיתוף בשיקולים, במגמות ובמטרות הפעולה, כגורם מאיץ ומחזק את השתתפות הציבור בנשיאה בנטל. ואכן, ההתמודדות עם המשבר המתמשך, הייתה לשעתן היפה של רשויות השלטון המקומי בישראל, בפעולתן ובהנהגתן. ולא בכדי. הרשות המקומית היא המודעת מקרוב ובחיי יום  יום לצרכי הציבור הנזקק לשירותיה כמו חינוך, תחומי עיסוק, בטיחות ורווחה. כדי שהתמודדות זו תהייה אפקטיבית נדרש אימון הציבור ושיתוף פעולה מצידו.
דו"ח מדד שקיפות האתרים ברשויות המקומיות 2021 מתפרסם במתכונת דיגיטאלית של ספר מדפדף בכתובת הקישור: